Pages

Monday, December 31, 2012

EMERALD GREEN

Warna Tahun 2013 Emerald Green.. So Excited menantikan tahun baru.. :D

Emerald Green



Friday, December 21, 2012

NILAI DINAR EMAS & DIRHAM PERAK

  • 1/2 Dinar :: RM293
  • 1 Dinar :: RM586
  • 2 Dinar :: RM1,172
  • 5 Dinar :: RM 2,930
  • 8 Dinar :: RM 4,688
  • 1 Dirham :: RM25
  • 2 Dirham :: RM38
  • 5 Dirham :: RM77
  • 10 Dirham :: RM142
  • 20 Dirham :: RM272

Thursday, December 20, 2012

ALHAMDULILLAH


Syukur dengan izin-NYA, 20122012 berkat ikhlas di hari penuh barokah ini dapatlah juga merasa sedikit anugerah rezeki daripada ALLAH S.W.T. Hasil usaha hubby yang tak berputus asa walaupun tak seberapa banyak tapi cukup untuk teruskan hidup dihari-hari mendatang. Insya-ALLAH, aku selaku Menteri Kewangan dalam family akan cuba mengagihkan sebaik mungkin aliran akaun untuk masa hadapan. :D

Tuesday, December 18, 2012

Akaun Perniagaan Kecil (online)

Ramai usahawan baru atau pekerja makan gaji yang baru berjinak-jinak dengan bisnes part-time, menghubungi saya untuk bertanya mengenai bagaimana menyimpan akaun perniagaan. Mereka ini terdiri daripada peniaga kecil yang berniaga produk-produk seperti cupcake, pakaian bayi, tudung, aksesori wanita, secara kecil-kecilan sama ada online atau offline.

Pertama sekali, tahniah diucapkan kerana anda semua berani menceburkan diri ke alam perniagaan. Bukan senang nak buat perniagaan walaupun kecil. Saya menyokong niat suci anda dan mendoakan perniagaan anda berjaya.

Saya ingin menceritakan di sini bahawa penyimpanan rekod dan akaun perniagaan adalah suatu yang mudah. Tak perlu lah anda risau melampau takut diaudit oleh LHDN atau pening kepala kerana tak pandai buat akaun. Menyimpan akaun ini boleh dilakukan walaupun perniagaan anda masih kecil, hatta jika anda menjual barang di eBay sekalipun.

Mereka (peniaga kecil) merungut kepada saya bahawa mereka pernah bertanya soalan ini kepada kawan-kawan mereka yang belajar jurusan accountancy. Para akauntan ini memberikan jawapan yang rumit mengenai sistem akaun seakan-akan peniaga ingin membuka perniagaan jutaan ringgit. Perlu ada general ledger, double entry bookkeeping system, this and that statement, etc. sehinggakan kakak yang ingin menjual tudung di ofis pun jadi takut mengenai akaun.
Saya ingin menghuraikan cara mudah menyimpan akaun dan rekod perniagaan anda. Dengan menyimpan rekod yang lengkap, anda dapat melihat perkembangan perniagaan anda dan membuat rancangan untuk mengembangkan perniagaan ke tahap seterusnya.

(DISCLAIMER: segala yang ditulis dalam entri ini adalah cadangan peribadi penulis semata-mata. Penulis tidak bertanggungjawab atas segala yang berlaku natijah daripada anda mengikuti cadangan penulis).

Berikut adalah langkah-langkah menyimpan rekod perniagaan dengan mudah, tanpa memeningkan kepala mempelajari sistem perakaunan yang susah-susah:

1. Akaun bank berasingan

Walaupun anda berniaga kecil-kecilan tanpa mendaftarkan syarikat, anda sepatutnya mengasingkan duit peribadi anda daripada duit perniagaan. Jika anda sudah mendaftarkan perniagaan (samada bentuk pemilik tunggal, perkongsian atau Sdn Bhd), maka lebih wajiblah anda membuka akaun bank untuk perniagaan dan mengasingkan wang peribadi anda daripadanya.

Jika anda tidak mendaftarkan perniagaan, buka akaun bank kedua atas nama anda untuk menyimpan tunai yang terhasil dari perniagaan anda.

Simpan semua rekod transaksi bank tersebut. Penyata bulanan bank anda adalah dokumen terpenting dalam perniagaan anda. Dengan penyata inilah anda dapat melihat tahap “kesihatan” perniagaan anda. Untuk yang nak memohon kemudahan kewangan daripada bank atau agensi kerajaan, penyata bank adalah dokumen utama yang disemak oleh pegawai pinjaman.

Adalah sangat penting anda mengasingkan duit perniagaan dengan duit peribadi. Setiap transaksi antara kedua-dua akaun tersebut mestilah dicatat. Jangan campur aduk wang peribadi dengan perniagaan. Ini adalah langkah pertama yang anda perlu ambil untuk menyimpan rekod perniagaan yang bersih.

2.  Kos inventori (Belian)

Perkara kedua yang perlu anda buat setelah membuka akaun bank ialah membeli barangan yang akan dijual atau inventori. Barangan ini boleh jadi dalam bentuk bahan mentah (tepung, gula, icing, etc jika anda membuat cupcake) atau bahan siap (contoh: beg tangan, kasut).

Rekod kesemua kos tersebut dengan lengkap: tarikh, item, kuantiti, harga, nama penjual. Itu sahaja. Pastikan anda menyimpan resit bagi semua transaksi yang anda buat.

Catat semua belian anda di dalam satu jadual (hardcopy atau Excel). Column yang perlu ada ialah tarikh, item, kuantiti, harga, dan penjual.

Saya membuat andaian kesemua jualan anda adalah dalam bentuk tunai, bukannya kredit. Perniagaan kecil biasanya menggunakan tunai sahaja.

3. Jualan

Sekali lagi, saya membuat andaian kesemua jualan anda adalah dalam bentuk tunai (jika tidak, mungkin entri ini tak sesuai untuk anda). Tunai adalah “lifeblood” bagi perniagaan kecil, jadi pastikan setiap jualan anda dilangsaikan dengan tunai tanpa ada tempoh hutang.

Untuk setiap jualan, anda perlu mencatit maklumat berikut: tarikh, item, kuantiti, harga, diskaun (jika ada), nama pembeli. Pastikan setiap transaksi direkod dengan menyimpan resit atau slip pembayaran.

Catat semua jualan anda di dalam satu jadual (hardcopy atau worksheet Excel). Sekarang kita sudah ada dua jadual, Belian dan Jualan.

4. Kos-kos lain (Expenses)

Expenses ialah segala kos yang ditanggung dalam perniagaan selain daripada kos membeli bahan mentah dan menghasilkan produk siap untuk dijual. Ini termasuklah pengangkutan, postage, printing, bil elektrik/air/telefon, sewa pejabat, gaji pekerja, marketing, packaging, dan sebagainya.

Sekali lagi, saya menganggap setiap kos-kos tersebut dilangsaikan dalam bentuk tunai (sesuai untuk perniagaan kecil). Catat setiap expenses tersebut dan rekod dalam satu jadual hardcopy atau Excel worksheet. Ini adalah jadual ketiga anda, selepas Belian dan Jualan.

5. Ambilan dan Modal

Ambilan dan Modal adalah pertukaran wang/produk antara akaun peribadi dan akaun perniagaan. Contohnya, jika anda ingin mengambil satu pasang pakaian bayi dalam inventori anda untuk digunakan oleh anak anda sendiri, ini dikira sebagai ambilan. Begitu juga jika anda ingin mengambil wang daripada akaun perniagaan untuk digunakan secara peribadi. Ini juga wajib direkod.

Modal adalah sebaliknya: menggunakan wang peribadi untuk kegunaan perniagaan, atau menggunakan perkakas peribadi untuk kegunaan perniagaan. Ini juga perlu dicatat.

Setiap duit yang bertukar tangan antara akaun peribadi dengan akaun perniagaan anda mesti dicatat, sama ada sebagai ambilan (perniagaan –> peribadi) atau sebagai modal (peribadi –> perniagaan).
_______________________________________________________________________________
Sekarang kita sudah ada 5 Jadual: Belian, Jualan, Expenses, Ambilan dan Modal. Ini sudah cukup untuk kegunaan peniaga-peniaga kecil yang membuat all-cash transaction, iaitu tiada belian atau jualan kredit, atau pinjaman.

Pastikan duit yang diterima daripada jualan dimasukkan ke dalam bank dengan kerap supaya baki bank anda melambangkan wang yang dimiliki oleh perniagaan anda dengan tepat. Sebaik-baiknya minta pembeli bank-in terus bayaran ke dalam akaun anda.

Saya pernah berborak dengan seorang taukeh kedai Mamak di KL yang memberitahu saya bahawa beliau mempunyai seorang staff yang kerjanya pergi ke bank setiap 30 minit untuk deposit semua wang tunai yang diterima di cash register machine.

Kurangkan simpan duit dalam bentuk petty cash (di luar bank) melainkan untuk beberapa expenses yang tertentu sahaja. Menyimpan petty cash yang banyak boleh meningkatkan nafsu anda untuk mengambil duit itu untuk berbelanja untuk kegunaan peribadi. Dengan ini, tunai bisnes anda akan berkurang.

Guna cek untuk membayar bil, gaji pekerja dan supplier untuk meningkatkan aktiviti akaun bank anda. Kos sekeping cek ialah lebih kurang RM0.50.

Kadangkala anda diminta untuk memberi akaun kewangan yang lengkap untuk disemak. Akaun kewangan lengkap terdiri daripada tiga dokumen: income statement, cashflow statement, dan balance sheet. Anda akan diminta menyiapkan ketiga-tiga dokumen ini kalau anda ingin membuat pinjaman, atau ingin memohon geran.

Anda boleh membina ketiga-tiga dokumen tersebut dengan 5 Jadual yang saya huraikan tadi — Belian, Jualan, Expenses, Ambilan dan Modal. Tak perlu pening-pening kepala, cuma tunjukkan 5 jadual tersebut kepada rakan anda yang pernah belajar accountancy, nescaya rakan anda itu boleh menghasilkan IS/CF/BS untuk perniagaan anda.

Anda seharusnya membiasakan diri anda menyimpan rekod perniagaan yang lengkap walaupun perniagaan anda masih kecil (e.g. menjadi pengedar produk atau menjual barangan di pejabat secara part-time). Dengan menyimpan rekod perniagaan, anda dapat mengkaji untung rugi perniagaan anda, disamping membolehkan anda mengembangkan perniagaan anda di masa hadapan.

Menyimpan rekod bagi perniagaan kecil adalah mudah, tak perlu degree accountancy atau pergi kursus-kursus yang mahal. Anda cuma perlu simpan 5 Jadual sahaja — Belian, Jualan, Expenses, Ambilan dan Modal. Semua transaksi yang penting dalam perniagaan kecil terkandung dalam kelima-lima jadual tersebut.

Jika perniagaan anda dah besar nanti, baru anda perlu fikir mengenai sistem perakaunan yang canggih-canggih. Untuk peniaga kecil, fokus untuk kembangkan perniagaan dan banyakkan cash sales anda. Gunakan sistem menyimpan rekod yang mudah dahulu.

Semoga berjaya!

Thursday, December 13, 2012

Al-Quran & Tajwid

Alhamdulillah syukur dengan hadrat yang ALLAH panjatkan buat aku. Dengan hijrah yang terdetik dihati. Dalam melawan sejuta satu gelora nafsu yang tak berkesudahan. Akhirnya tanggal 08/12/2012 jam 10.00 am bermulalah kelas pertama ku Al-Quran & Tajwid. Moga berkat dengan kesungguhan dan niat yang baik ini aku dapat berkongsi ilmu yang bakal aku perolehi dengan orang lain juga. Insya-ALLAH.


Semoga aku dapat mendidik diri bukan sahaja menjadi seorang isteri dan anak yang solehah, ibu yang mithali, hamba yang dhoif, malah aku berhak untuk menjadi wanita serba boleh serta srikandi syurga. Sesungguhnya yang baik itu dari-NYA dan yang buruk itu adalah kesilapan aku sendiri dan perlu aku perbaiki. Berkat dorongan suami dan sokongan anak jiwa aku serba sedikit menjadi kuat untuk hadapi mehna dunia.

Unique – Menuju Wawasan

Wawasan diri penuhi dada dengan ilmu
Wawasan agama bekalan masa depan dan akhirat
Kuat usaha jujur dan amanah
Sentiasa mengharapkan keredhaan Allah
Umat Islam harus cemerlang
Hari ini mesti lebih baik dari semalam
Jangan buang masa
Siapa kata kita tidak boleh
Kita ada Allah maha kuasa
Kita punya kuasa tenaga
Doa sebagai senjata
Umat Islam sentiasa boleh


Umat Islam zaman lampau
Taat perintah Rasulullah
Bersama berusaha
Bersatu tujuan wawasan
Wawasan dunia dan akhirat

Aqidah ibadah harus sempurna
Ibadah tanpa aqidah wawasan syaitan
Ulama’ warisan anbiya’
Pegangan mereka harus diikut
Ajaran sesat wajib hindari
Umat Islam harus cemerlang
Umat Islam sentiasa boleh

Akhirnya Islam cemerlang seluruh dunia

Wednesday, November 14, 2012

‘Doa Awal Tahun Dan Akhir Tahun Hijrah’


Firman Allah SWT:

وَجَعَلْنَا اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ‌ آيَتَيْنِ ۖ فَمَحَوْنَا آيَةَ اللَّيْلِ وَجَعَلْنَا آيَةَ النَّهَارِ‌ مُبْصِرَ‌ةً لِّتَبْتَغُوا فَضْلًا مِّن رَّ‌بِّكُمْ وَلِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ ۚ وَكُلَّ شَيْءٍ فَصَّلْنَاهُ تَفْصِيلًا ﴿١٢

“Dan Kami jadikan malam dan siang itu dua tanda (yang membuktikan kekuasaan Kami), Kami hapuskan tanda malam itu (sehingga menjadi gelap gelita), dan Kami jadikan tanda siang itu terang benderang, supaya kamu mudah mencari rezeki dari limpah kurnia Tuhan kamu, dan supaya kamu mengetahui bilangan tahun dan hitungan hisab (bulan dan hari); Dan (ingatlah tanda seruan) tiap-tiap sesuatu (yang kamu perlukan untuk dunia dan agama kamu), Kami telah terangkan dia satu persatu (di dalam al-Quran) dengan sejelas-jelasnya.”   
 (Surah al-Israa’; ayat 12).
Kini Bulan Zulhijjah telah sampai ke penghujungnya, bermakna kita semakin meninggalkan tahun 1433 Hijrah dan bakal memasuki tahun Islam yang baru-1434 Hijrah. Walaupun ramai daripada kita umat Islam yang memandang ‘remeh’ tahun baru Islam ini namun sesungguhnya ketika pergantian tahun baru Islamlah waktu yang palingtepat dan sesuai untuk memulakan sebuah tekad dan azam baru.
‘Azam Baru’, itulah ungkapan yang banyak diucapkan oleh sebahagian saudara-saudara kita ketika mereka mengalu-alukan tahun baru Masihi pada 1 Januari setiap tahun. Namun sebenarnya masa yang tepat untuk memulakan azam baru adalah ketika pergantian tahun baru Islam .
Daripada riwayat Abdullah bin Habsyi, Rasulullah SAW bersabda: “Orang yang berhijrah ialah orang yang meninggalkan apa-apa yang dilarang oleh Allah.” (Hadis riwayat Abu Daud) .

Allah SWT berfirman:

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَالَّذِينَ هَاجَرُ‌وا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّـهِ أُولَـٰئِكَ يَرْ‌جُونَ رَ‌حْمَتَ اللَّـهِ ۚ وَاللَّـهُ غَفُورٌ‌ رَّ‌حِيمٌ ﴿٢١٨

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman, dan orang-orang yang berhijrah serta berjuang pada jalan Allah (untuk menegakkan Agama Islam), mereka itulah orang-orang yang mengharapkan Rahmat Allah. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”
(AlBaqarah; Ayat:218).

Bermula Taqwim Hijrah
Jika diimbau kembali tentang permulaan tahun / kalendar Islam (Hijrah), adalah bermula selepas Khalifah Umar bin Khattab r.a. puas berbincang dengan beberapa penasihatnya. Akhirnya para sahabat memutuskan untuk menggunakan tahun dimanaRasulullah SAW berhijrah dari Mekah ke Madinah sebagai permulaan awal pengiraan Taqwim Islam .
Momentum hijrah Rasulullah SAW.dianggap mewakili ‘era baru’, kerana bukan saja ketika itu Rasulullah SAW berjaya meloloskan diri dari bandar Makkah yang sudah tidak sesuai lagi bagi perkembangan dakwah Baginda tetapi juga keputusannya untuk berhijrah ke Madinahmembawa sinar bagi kebangkitan Islam sehingga Baginda berjaya membina asas kekuatan dan kejiwaan bagi umat Islam yang dapat dirasai sampai zaman ini .
Diharapkan dalam tahun baru ini dan tahun2 mendatang, umat Islam di seluruh dunia dapat lebih bersatupadu, bersabar dan ikhlas dalam menegakkan agama dan sunnah tanpa perasaan riak dan bongkak dengan merasakan diri dan puak mereka lebih baik, lebih layak mahupun lebih Islamik daripada pihak yang satu lagi.


Bersamalah kita memahami dan menghayati nas-nas berikut:
  • Allah SWT berfirman: “Dan taatlah kamu kepada Allah SWT dan RasulNya dan janganlah kamu berbantah-bantahan; kalau tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); sesungguhnya Allah Subhanahuwata’ala berserta dengan orang-orang yang sabar.” (Surah al-Anfal, ayat 46).
  • Rasulullah SAW bersabda: “Tahukah kalian tentang sesuatu yang paling cepat mendatangkan kebaikan ataupun keburukan? Sabda Rasulullah SAW; “Sesuatu yang paling cepat mendatangkan kebaikan adalah balasan (pahala) orang yang berbuat kebaikan dan menghubungkan tali silaturahmi, sedangkan yang paling cepat mendatangkan keburukan ialah balasan bagi orang yang berbuat jahat dan yang memutuskan persaudaraan.” (HR Ibnu Majah r.a.).
  • Firman Allah SWT lagi: “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah Maha Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah al-Baqarah: 216).
  • Hadis yang diriwayatkan daripada Abu Musa r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Orang Mukmin dengan orang Mukmin itu adalah seperti sebuah bangunan, menguatkan antara sebahagiannya dengan sebahagian yang lain, kemudian baginda menyelang kuat di antara jari-jari Baginda.” (Hadis Riwayat Imam Al-Bukhari).

Menjelang berakhirnya waktu Asar pada hari terakhir bulan Zulhijjah, menandakan tahun Hijrah (1433) akan melabuhkan tirainya. Dengan itu InsyaAllah tahun baru Hijrah  seterusnya (1434) akan muncul iaitu apabila tiba dan masuknya waktu Maghrib. Maka para solihin telah mengajar kita untuk berdoa ketika menjelang perubahan tahun tersebut .
Marilah kita sama-sama membaca doa Akhir Tahun Hijrah yang sebaiknya di amalkan  pada penghujung waktu Asar, kemudian disusuli dengan membaca doa Awal Tahun Hijrahselepas solat Maghrib.

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صل على محمد وآل محمد
‘Doa Akhir Tahun’ dibaca tiga kali tatkala menjelang berakhir tahun baru Islam, boleh dilakukan sesudah Asar atau sebelummasukwaktuMaghrib di hari terakhir bulan Zulhijjah, sama ada pada tarikh 29 atau 30 Zulhijjah sesuatu tahun tersebut.

Dengan doa ini, kita memohon agar ketika akan mengakhiri perjalanan setahun yang bakal ditinggalkan, moga akan mendapat keampunan daripada Allah SWT atas segala perbuatan kita yang dilarang oleh-Nya; Dan jika dalam tahun yang akan ditinggalkan, terdapat amal perbuatan yang kita lakukan diredhai oleh Allah SWT, maka mohon supayaamal soleh tersebut diterima oleh Allah Ta’ala.

Berikut adalah doanya: 
Dengan izin Allah, sesiapa yang memabaca doa ini akan mendapat Perlindungan Allah SWT dari fitnah dan tipu daya syaitan serta mendapat setahun keampunan dosa selama setahun terbelakang.
Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata: “Sia-sialah kami sepanjang tahun ini kerana dia telah memusnahkan usaha kami, hanya dengan masa yang sebentar sahaja.”


اللهم صل على محمد وآل محمد
‘Doa Awal Tahun’ dibaca ketika menjelang masuknya tarikh 1 Muharam. Doa ini adalah rentetan daripada ‘Doa Akhir Tahun’ yang telah dibaca di penghujung waktu Asar hari terakhir pada 29 atau 30 Zulhijjah tahun sebelumnya.

Doa Awal Tahun boleh dibaca tiga kali yang dilakukan selepas Maghrib, sesudahnya ataupun pada malam 1 Muharam.
Dengan doa ini kita sebagai Mu’min, memohon kepada Allah SWT agar dalam memasuki tahun baru ini, kita dapat meningkatkan amal kebajikan dan ketaqwaan kepada-Nya.

Berikut adalah Doa Awal Tahun:
 
Fadilat Doa Awal Tahun adalah membenteng diri dari gangguan syaitan. Sesiapa yang membaca doa ini, InsyaAllah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun mendatang.

Sesiapa yang membaca Doa Awal Tahun ini, syaitan berkata: “Telah aman anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah mewakilkan dua malaikat memeliharanya daripada fitnah syaitan.” .
Semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dalam kehidupan di dunia ini.

Wallahu A’lam bishowab.

والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Tuesday, November 6, 2012

Tutorial : Crepe Durian

Mula-mula nampak perkataan crepe tu aku ingatkan batik Terengganu, ahaks! Maklumlah baca entry facebook member. Old fashion or darat bak kata orang kampung. Ketinggalan la pulak ekeke. Wah tengok jer gambar yang di upload time ni gak air liur aku nak terleleh. Kat mana nak dapat ni? Murahnya hanya RM10.00 untuk 6pc. Google punya google, dapatlah resepi dari blog Cahaya Cinta Ku. So, aku share apa yang dia buat jer kat sini.


Jom kita tengok apa yang dah kawan kita ni buat untuk family dia walaupun aku tak pernah rasa lagi tapi aku pasti ini cukup menarik and sedap. Ok kita tengok bahan-bahan sebelum aku terus membebel yang banyak lagi kah kah kah

BAHAN-BAHAN

of course lah durian kan? :D Ambil isi jer. Biji jangan hehe! Lagi mudah pergi Giant jer beli yang dah pack siap2 tu.

50 gram tepung gandum.

1 penutup esen vanilla
pewarna (terpulang nak warna apa pun)
1 sudu besar tepung ubi kayu (pandai-pandai lah pilih yang halal)
sebiji telur (basuh dulu)

3 sudu teh/kecil butter (jangan guna butter cam dalam gambar ni dikhuatiri tak halal. Cari produk kita yer :D) kemudian cairkan.

160 ml air
40 ml susu cair (senang cari fresh milk je)

2 sudu besar gula halus

ok jom tengok pula cara buat. Tang sediakan bahan tu aku kacang jer. Cuba ni baru tau terer ke tak terer huhu ;p

CARA MEMBUATNYA

Campurkan tepung gandum, gula halus dan tepung ubi dalam satu bekas (ayak kan ketiga-tiganya terlebih dahulu).

kemudian, tuangkan susu cair keatasnya.

kacau sebati dengan menggunakan whisker. Bukan whiskas ye! uikkk

Lepas tu, masukkan pula telur yang dah dikacau. kacau biasa bukan sampai kembang sa-taman tu lalala. Kemudian kacau lagi hingga sebati.

seterusnya, masukkan esen vanilla dan kacau sekali lagi.

masukkan pula air dan terus sambung mengacau huhu

pastu lak masukkan butter yang telah dicairkan tadi and kacau lagi

masukkan pewarna mengikut citarasa. Sila asingkan terlebih dahulu jika ingin menggunakan pewarna yang berlainan.

adunan yang sudah sebati

Last step sila tapiskan adunan tersebut

So, macam ner ok tak? Senang? Ok skang masuk ke module yang susah pulak. Tengoklah aku bagi exam nanti korang leh jawab tak hahaha. Jom tengok bawah.

CARA MEMASAK CREPE

mula-mula sediakan kuali anti lekat (non stick pan). Panaskan dengan api yang kecil. Jangan besar tau kan hangus pulak crepe tu.

kemudian, ambik sesenduk kecil adunan. Tuang dengan lemah lembut. Bentukkan adunan menjadi bulat dengan menggunakan bahagian bawah senduk. Make sure adunan jangan tebal sangat dan jangan terlalu nipis pula. Just nice je.

masak sampai bahagian bawah adunan tu macam nak kering. Bukan hangit hik hik hik. Jangan sesekali diterbalikkan adunan masa proses memasak.

bila dah masak, lengkangkan keliling crepe tu dengan sudu. Pastu pindahkan ke dalam bekas dengan cara menterbalikkan macam gambar kat atas ni (ikut cara masing-masing agar tak terkoyak pulak crepe tu nanti).

Inilah hasil crepe yang dah siap. Permukaan yang kering dibahagian atas dan yang licin dibahagian bawah.

buat banyak-banyak and asingkan agar tak melekat antara satu sama lain.

Ha camno tu? Pah korang buat ni sure lepas siap banyaklah pinggang mangkuk yang menanti nak dibasuh. Hak hak hak. Selamat mencuci pinggang yer :D

BAHAN INTI

resepi asal menggunakan 150 ml fresh cream. Nak mudah guna jer whipping cream tapi as usual gak lah nasihat aku cari yang halal sebab nak masuk mulut and nak jadi darah daging :p Dan pesanan aku lagi (banyak lah pulak :D) whipping cream ni dah manis tau, so tak payah lah nak tambah gula bagai.

putar whipping cream/fresh cream sampai kental

CARA MENGGULUNG CREPE

pertama sekali, letak sesudu kecil krim diatas crepe. Then, lapiskan dengan isi durian.

lapiskan semula dengan krim diatas isi durian tadi. Tak perlu banyak sebab nanti susah nak balut,

pastu tarik kulit kiri dan kanan crepe dengan berhati-hati.

pastu tarik kulit crepe bahagian atas ke bawah dan bahagian bawah ke atas. Faham kan? Jangan tekan-tekan pulak inti tu kang terkeluor dah hudoh jadinya hehe.

ini pula hasil dari hadapan. Cantikkan?

Ha siap untuk dihidangkan. Ops! Belum lagi. Simpan dulu semalaman dalam peti sejuk. Jangan letak dekat pembeku plak kan bila korang gigit patah gigi tu. Ahaks!

rupa kat dalam lepas keluarkan dari peti sejuk. Dah boleh makan. Nyum nyumm yummy nyum

nak lagi menarik boleh masukkan dalam bekas papercup saiz besar. Dah siap untuk dihidangkan pada tetamu.

Ohye.. selain durian, korang boleh jugak gantikan dgn cempedak atau mangga.. atau nak letak inti pastry cream pun boleh.. kat bwh ni aku copy balik resepi pastry krim dari fanpage Jom Masak..


Pastry Cream :

 2 cwn susu segar@cair
1/2 cwn gula-boleh kurgkan..
4 biji kuning telur saiz A
2 sdt serbuk vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter

 Cara2 :

 -masukkan susu 1/4 dulu dan gula..
-msak dlm api yg kecil hingga sebati..
-masuk telur kacau lagi..
-masukkn vanilla dan garam..kacau sebati..
-msukkn tpg jgung sesudu dulu..
-kacau masukkn bki susu dan tpg jgung semuanya..
dan masukkan butter..
-kacau sebati hingga mendidih..
-tukar ke dalm mangkuk..tutup mngkuk dgn plastik pembungkus..
-simpan dlm peti selama 3 jam @ semalman
-nak guna gaul seketika..

SOLAT SUNAT DHUHA

1) Bilangan rakaat : 2 hingga 12 rakaat (2 rakaat 1 salam)
2) Waktu : Pagi anggaran 8.00 pagi hingga 11.00 pagi
Niatnya:
"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"
Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali
Baca doa ini selesai solat

Maksudnya:
Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Monday, November 5, 2012

Our Dream House

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
Welcome to the foyer, won't you come inside? :)

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
What, you say? That's not my mantle? Oh, of course! You're right. I'm copy from an internet.. :D

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
A peek into the living room, the view when you step into the foyer.
Paint colour check : Latte. 

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
Breakfast area
Paint colour check : Jonquil

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
Here's the kitchen! There were a few more things on the counter when we lived in it :D

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.compremade laundry cabinetswhirlpool laundry tower
The laundry room and garage is right of the kitchen
The paint colour matched to the rug, which is from bed, bath & beyond.

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
Here's the master bedroom. I like to change this colour to Lime green or any soft colour. :D


This is for Aisy Yusrina room. Next her parents room :D Why green? Because we're green lover & white.. Little pink for my little princess ahaks!

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
On the other side of the house are the three bedrooms. The guest bedroom is in the next living room overlooking the backyard.
Paint colour check : Purple Lace

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
Guest bathroom. Change colour to red.

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
Yes :D - and the office retreat / scrapbook room hehe
Paint colour check : Sapphireberry

Our First Home Tour | www.kevinandamanda.com
Backyard for Aisy Yusrina and other my kid uit :p

..Tq for the tour and visit us again.. :*