Pages

Tuesday, November 19, 2013

Rahsia Tarikh Lahir Mengikut Kaedah Metafizik

SUMBER: www.arfayuri.com

***Bagi mengekalkan keaslian penerangan yang diberikan oleh penulis (Cik Afra Yuri), saya copy paste semua sekali melalui webnya (alamat seperti di atas). Saya cuma share apa yang saya telah baca di webnya. Harap anda beroleh ilmu dan share pada rakan-rakan yang lain pula. =)

-----------------
Seminar yang saya pergi, Workshop Rahsia Tarikh Lahir – Kenali Potensi Diri diasaskan oleh Dr Azizan Osman. Ok who is this guy actually? Let me tell you a little bit about him. Hes DAMN RICH!! Ok relax afra..yela xpasal2 die berlagak kat kiteorg aritu kate porsche die nak keluar that day. Then kekasih pon cerita yang by giving free tix pon (which cost rm30 for registration), he still makes money. Well of course la u buat bisnes mestila u want untung kan? Cube korang darap rm30 dgn audience seramai 2000++, pastu darab 8 for the state hes going besides Malacca.
This seminar is running throughout the month of July and theres probably NO next year sebab di internet sudah ada org tiru whats he doing xpercaya sila google. Dr Azizan tgk org tu! Haha kidding (afra ko nk ngorat Dr Azizan kan?). God cube u bayangkan this guy trying to organize the same thing Dr Azizan does and it cost almost RM500! Gile hoh. btw harga sebenar seminar ni pon RM495. hehe..oh pandaikan main market? Haha. I rasa this guy punye seminar tak hot da sebab all the info is right on my fingertips bebeh. Plus beribu org dah pergi seminar ini and probably everyone knows the secret of everyone’s birthday kan?
Sebelum anda lihat penilaian based on tarikh lahir di bawah and go straight to the conclusion by saying that this is a scam atau tilik nasib, well go ahead. Tp I TAHU u dah take a peek from it, stalker!
The core reason for this seminar is to fully understand our potential, weakness and strength. We are able to fully recognize the character of our childrens, colleagues, friends, etc. Its not that u don’t take note of ur friends behavior for example, the purpose here is, can you manipulate them? Hehe tricky kan? Btw i forgot to add that you can determine from now on what career is suitable for your kids in the future. Because saya sepatutnya amek accountancy dah agak dah dari dulu mmg rase nk amek. (-__-'')
Mind you that this is called metaphysic approaches where it has been a research over thousand years ago. It recognizes peoples behavior and it has been experimented to billions of people so come on la, accurate dowh! Maybe for some reason u said its not accurate at all (the negativity), ok sebabnya u have change which is good or kamu mmg xnak mengaku. muahahaha. Well itu choice kamu. We can use this input and practice it in our daily lives/career/business so that we can sacked the negativity, improved our ability, cherish our positivity and take advantage of our potential.
"Allah tidak akan mengubah keadaan seseorang itu jika dia tidak berusaha mengubah diri sendiri"

Let’s get down to business and Hit It!
STEP 1
For example my birthday is 19/03/1986. So put it this way:
AB / CD / EFGH. Please have calculator with you its faster.


Figure 1: How to calculate

Figure 2: Result of calculation



STEP 2

Look at my number outside the triangle on the left, how do i get 7+5= 3?
Yes the answer is 12. But 12 is a two digit number. So it is crucial that you bear in mind to change it to one digit.
12 ---> 1+2= 3
So the final number is 7+5= 3




Figure 3: My chassis number (in yellow box)




STEP 3
Determine your chassis number. My chassis number is 1-3-1 which i call my code number. So i have the number 1 and 3 like obvious afra.haha. I LOVE my number! In fact Oleen has the same as mine. Tp perangai kami xla sama 100%. Kan kan? hehe. Focus afra people want to know more!
Ok if you have the same code number mcm 3-3-3, its ok you are normal. Cuma u ada 3 times perangai yang dinyatakan. haha like me, i have two times number 1, so i bijak 2 times. gile perasan! haha. eh beb, itu Dr Azizan ckp k? ;P

1
WHO HAS IT? Kekasih, Najla, Zizie, Ita, Oleen, Fira, Ena, Mak mertua
  • Bijak *awww u shouldnt have..*
  • Boleh jadi pemimpin (natural born leader) *i mmg suka pimpin org tua lintas jalan*
  • Tidak suka dengar arahan orang lain *rules are meant to be broken*
  • Tidak percaya kebolehan orang lain. Dia rasa die lagi bagus. *erk?*
  • Suka memerhatikan orang *fira suka. sorry terlepas ckp*
  • Kreatif *kiteorg mmg suka gubah bunga*
  • Banyak idea *i rasa kambing patut duduk dlm kandang*
  • Pantang dicabar *cabar la lagi. i suka*
  • Dilihat sebagai seorang yang sombong tapi baik *hai, saya afra dan saya xsombong*
  • Berdikari *xpayah tolong2 i can do it (berlagak siot)*
  • Positive thinking *saya pasti dpt kerja*
  • Sentiasa nak menang *hoi ni blog aku bukan blog kau!*
  • Keras kepala *kenapa kena mandi petang?*
  • Sangat sentisitif dan suka berdendam *watch out!*
  • Selalu dipijak pijak *aku pijak ko blk*
  • Perfectionist *ada taik gigi x?(malas tgk cermin)*
  • High expectation *chanel 2.55*
  • Terlalu berterus terang *i love my mom and dad*

2
WHO HAS IT? Mom, Marina, Mak mertua
  • Mudah keliru
  • Susah buat keputusan 
  • Easy to manipulate
  • Ada kekuatan suara
  • Tidak boleh tertekan dlm membuat keputusan
  • Jujur
  • Suka pada kebersihan
  • Tenang
  • Dengar tapi tidak semestinya dia buat 
  • Memahami
  • Mudah bersabar
  • Mudah simpati
  • Mudah memaafkan
  • Tidak tetap dalam membuat keputusan
  • Sangat- sangat emosional
  • High jealousy
  • Boleh dipercayai
  • Pengikut yang bagus
  • Tahap kesabaran yang tinggi

3
WHO HAS IT? Mom, Kekasih, Najla, Oleen, Zuret, Ena, Shidan, Bapak mertua
  • Aktif *Jom dating?*
  • Mudah popular *yeka?terharu haha perasan*
  • Menawan semasa muda *ini xbole belah. kembang semangkuk masa Dr Azizan puji*
  • Senang diberi tanggungjawab *hmm*
  • Mudah berkawan, kepoh *sape2 nak kawan sila email*
  • Baran *hoi ini blog...ok u get it*
  • Kerja siap cepat tetapi tidak sempurna *hmm*
  • Kurang kesabaran *xsabar dah ni nk convo*
  • Peramah *hai saya afra yuri*
  • Nafsu tinggi *erkk*
  • Suka mengikut fesyen terkini *chanel 2.55*
  • Semangat tinggi *chanel 2.55*
  • Kreatif *saya suka mewarna*
  • Artistic *gila xpernah rasa*
  • Egois *u got me here*
  • Suka kritik secara terbuka *bukan kritik tapi tegur*
  • Suka mengawal *ok mengaku*

4
WHO HAS IT? Marina, Fira, Mell, Ita
  • Suka merancang
  • Suka mencari ilmu dan belajar
  • Membuat kajian sebelum buat keputusan
  • Kemahiran tinggi (If your kids have this number, engineer is a good profession cuz mereka mahir dalam bidang technical)
  • Bijak
  • Tidak mudah putus asa
  • Sukar simpan wang
  • Rajin. Kerja, etc
  • Keras kepala, susah ubah fikiran
  • Suka bersangka buruk pd org lain
  • Sgt kedekut dgn org yg tidak dikenali
  • Suka logik
  • Tidak berani ambil risiko
  • Setia
  • Takut orang tipu dia, end up selalu kena tipu

5
WHO HAS IT? Dad, Zuret, Ena, Bapak mertua
  • Suka mencari peluang, arah dan direction
  • Workaholic *my dad, fuh sangat*
  • Suka travel
  • Mudah naik pangkat
  • Their motto is "Life is a learning process"
  • Ada genetic degil
  • Adventurous
  • Bertenaga
  • Citarasa tinggi
  • Bernafsu tinggi
  • Bijak
  • Berani ambil risiko
  • Minat berniaga (bisnes minded over gila)
  • Suka shopping dan boros
  • Angin turun naik
  • Suka bertangguh
  • Daya tarikan tinggi (charming)
  • Sexy (If perempuan) *zuret sexy?!wewit wewit haha*

6
WHO HAS IT? Mom, Ita, Bapak mertua
  • Mata duitan
  • Suka mengawal wang
  • High taste
  • Kekeluargaan
  • Pendamai dua pihak bertelagah
  • Jujur
  • Penyayang
  • Mengambil berat
  • Tidak pentingkan diri sendiri
  • Menegakkan keadilan
  • Tamak
  • Bijak

7
WHO HAS IT? Mak mertua, Mell
  • Love to argue
  • Senang dapat pengikut atau penyokong
  • Senang berkawan
  • Cerewet
  • Popular
  • Suka benda mistik
  • Suka berfalsafah
  • Pendendam
  • Analytical (suka kaji dalam2)
  • Ada kekuatan kerohanian
  • Good instinct
  • Sensitive with surrounding
  • Suka menyendiri
  • Suka berfikir

8
WHO HAS IT? Najla, Marina, Fira, Mell, Zizie
  • Bertanggungjawab
  • Boleh dipercayai
  • Pertahankan kawan
  • Keras kepala
  • Suka teratur
  • Suka membantu dan baik hati
  • Mudah simpati hingga tertipu
  • Mudah tertekan, tak reti have fun.*Dr Azizan ckp their face selalu masam jer. yeke?*
  • Instinct hebat, boleh jd bomoh
  • Setia
  • Materialistik
  • Suka kuasa
  • Ambitious

9
WHO HAS IT? Dad, Kekasih
  • Good in public relation
  • Senang dapat kawan
  • Suka bergaya kemas
  • Senang menarik hati org tua
  • Bijak
  • Global thinking
  • Penyayang
  • Suka kongsi dan suka memberi
  • Sensitive
  • Ikhlas
  • Romantis *awww i loike*
  • Berbakat
  • Understanding
  • Gentleman (if lelaki)
  • Emosional
  • Jiwang *Ini paling xboleh belah. I smiled to him writing it*
  • Love yang over *tak over lah. bagi la lagi.hehe*



STEP 4
If the number inside the green box (Figure 4 below) is the same, in other words the number in the green box is same both left and right, u have "nombor cermin". Maksudnya? Anda mudah hebat/popular dan sepatutnya jadi org hebat/popular. Sila lah kembangkan hidung hehe. Means that you are able to be great and successful if you fully use your potential, know your potential and you follow the right direction@system that suits you. Sesiapa yang tidak ada nombor ini jgn gusar, kerana anda juga boleh berjaya.

Figure 4




STEP 5
The next section is hardcore! You have 16 circular box right? ALL 16 number inside the circular box can be used for combination of the number below. For example i have number 1, 1, 1, 2, 3, 3, 3, 4, 5, 5, 5, 6, 7, 7, 7 and 9.

And here are the meaning if you have the combination of:

1 2 3 @ 1 2 *i have*
  • Ada kekuatan/bakat/anugerah suara
  • Boleh ckp laju
  • Kadang2 ckp xserupa bikin/ ckp kosong
  • Suka ckp lepas/suka lawan ckp org
  • Boleh berhujah/berdebat (If your kids have this number, galakkan masuk debat@syair whatsoever)
4 2 6 @ 2 4 *i have*
  • Pandai ceramah dan syarahan
  • Suka share ilmu
  • Boleh jadi motivator

8 4 3
  • Mudah bosan
  • Banyak angan2
  • Sukar berjaya if not focus
  • Selalu cari peluang baru/kejayaan
5 7 3 *i have*
  • Senang bergaul dengan vip/atasan
  • Orang atasan senang percaya cakap dia
  • Senang disabotaj, senang sabotaj org
9 1 1 *i have*
  • Suka berdikari
  • Susah ada partner sendiri dlm syarikat
  • Susah ada rakan kongsi, sebab selalu bertentangan pendapat
  • Suka buat keputusan sendiri
  • Boleh jd org tengah
  • Mudah berjaya atas usaha sendiri
  • Keras kepala
  • Senang dikhiniati org
1 1 1 1 @ 6 6 6 6 @ 1 6 1 6
Suka fikir dalam2, xsuka share, mudah kecewa, tekanan emosi
4 5 6 *i have*
  • Bole jd akauntan dan uruskan kewangan (Yeah Dr Azizan ckp pekerjaan sesuai adalah accountant!blurgh lagi)
  • Mudah terlibat dgn rasuah @ penyelewengan wang.
9 9 9
Banyak peluang dalam hidup hingga jadi tamak, kesunyian, suka tinggal tmpat dikelilingi pokok
3 3 3 @ 8 8 8 *i have*
  • Mudah tertekan
  • Panas baran
  • Berpontensi jd org berpengaruh dan berkuasa
  • Pendendam
  • Degil
  • Selalu resah gelisah, perlu belajar relax!
4 5 9 *i have*
Sukar dapat sesuatu dengan merancang, ada gerak hati yang kuat
6 7 *i have*
Senang belanja org
1 5 6 *i have*
Kerja outstation rezeki lebih baik
1 8 9
Suka melancong, suka bergerak dan sentiasa tertekan
8 3
Suka aktiviti luar rumah, xsuka stay in ofis@rumah
3 3 6 *i have*
Kebocoran wang. Duit senang masuk, senang keluar

7 2 9 @ 2 7 @ 2 5 7 *saya ada dan saya suka yang ini.hehe*

  • Ada pelaris semulajadi
  • Daya tarikan yang tinggi secara semulajadi
  • Menawan
  • Senang dapat penyokong/pengikut
  • Mudah yakinkan orang tetapi mudah teryakin
  • Mudah disabotaj
  • Kawan tidak setia sebab jealous!
  • Hati2 dengan hubungan sulit sebab people are easily attracted to us bebeh!
  • Boleh jadi Pengarah syarikat, Ahli politik, Marketing, Pelakon, Penyanyi, Networking, and the best is JUTAWAN!

P/S: So which one is yours?

Thursday, November 7, 2013

PENGIRAAN WAKTU DHUHA BERDASARKAN FORMULA FALAK

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ


Kepada pengunjung Blog InspirasiRina yang bertanyakan waktu sebenar bermulanya waktu Solat Sunat Dhuha, maka sempena Maal Hijrah ini saya tunaikan permintaan tersebut dengan ditunjukkan cara pengiraan waktu yang paling tepat.
Sebenarnya waktu Solat Sunat Dhuha boleh selisih (berbeza) sehingga 30 minit dalam sesuatu tahun itu dan waktunya juga berbeza sehingga 1 jam diantara Kota Kinabalu dan Pulau Pinang. Jadi jadual waktu solat ini ini bolehlah di rujuk berdasarkan Waktu Syuruk pada Takwim Solat dikawasan masing-masing.
Secara umumnya waktu melakukan solat sunat Dhuha mengikut syarak adalah bermula dari selepas terbit matahari iaitu anggaran naik matahari setinggi segalah sehingga condongnya matahari kearah barat.
Pengiraan Waktu Dhuha secara astronomi/falak adalah berdasarkan formula waktu Syuruk ditambah dengan satu pertiga perbezaan waktu Syuruk dan waktu Subuh atau secara purata waktu Dhuha bermula 28 minit selepas waktu Syuruk.

Pengiraan Waktu Dhuha Berdasarkan Formula Falak

Waktu Selangor

Contoh :

Jadual Waktu Solat di Selangor pada 07 November 2013 :
Waktu Syuruk  =  06:59 pagi
Waktu Subuh  =  05:40 pagi.

Waktu Dhuha di Selangor pada hari dinyatakan ialah :
Waktu Syuruk ( 06:59 pagi) + 1/3 (Waktu Syuruk – Waktu Subuh) (06:59 pagi – 05:40 pagi = 1 jam 19 Minit @ 79 minit)
= 06:59 pagi + 1/3 (79 Minit)
= 06:59 pagi + 26 minit
07:25 pagi.
Waktu Dhuha Selangor  ~  Bermula dari pukul  07:25 pagi.

Waktu Afdal Dan Akhir Dhuha


Waktu afdal Solat Sunat Dhuha pula adalah 2/3 masa antara bermulanya Solat Sunat Dhuhasehingga masuk waktu Zuhur. Dan waktu tamat atau berakhir Solat Sunat Dhuha adalah ketika matahari tegak di atas kepala iaitu lebih kurang 9 minit sebelum masuknya waktu Zuhur.
Dari Zaid bin Arqam r.a, berkatanya, Nabi Muhammad ﷺ keluar menuju tempat Ahli Quba, dikala itu mereka sedang mengerjakan Solat Sunat Dhuha. Baginda  ﷺ bersabda :
“Inilah solat orang-orang yang kembali kepada Allah, iaitu diwaktu anak-anak unta telah bangkit kerana kepanasan waktu Dhuha.” (HR. Ahmad, Muslim dan Tirmidzi).
والله أعلم بالصواب
Wallahu A’lam Bish Shawab
(Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)
.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

Wednesday, October 9, 2013

KEGAGALAN

Terlalu banyak buku dalam pasaran hari ini yang berbicara tentang kejayaan. Bagaimana hendak berjaya, Bagaimana untuk bermula, dll.. Dalam pengetahuan saya sehingga sekarang, sedikit perlu digarap melalui subjek kegagalan. Saya fikir sebab kenapa ia tidak disentuh adalah kerana program masyarakat yang menghindari sifat kegagalan itu sendiri. Kita pandang sebelah mata kepada mereka yang berada dibawah dan bersua dengan kegagalan.

Kita hanya 'mengerling' dengan pandangan berbeza. Kegagalan bagaikan pantang buat kita. Kita akan pastikan mereka yang berjaya disekeliling kita. Kita letakkan nilai yang tinggi pada "kejayaan" tapi sikit atau tiada nilai pada "kegagalan". Adakah ia sedikit atau tiada nilai langsung dalam "kegagalan"? Jika begitu, kenapa orang yang berjaya perlu lalui semua keadaan hidup yang rumit sedangkan mereka mempunyai masa depan dengan hanya membaca - kesukaran, kegagalan mereka menderita, kejayaan mereka akhirnya muncul?

Saya boleh katakan bahawa kegagalan yang terbaik sebenarnya melahirkan seorang yang berjaya! Ada sesetengah sahaja dari kita. Seorang yang berjaya yang tidak putus usaha dan menghadapi kegagalan hidup. Dalam erti kata terlalu ramai yang ingin berjaya, yang saya juga boleh sifatkan bahawa nilai kegagalan merupakan yang terbaik berbanding kejayaan. Tapi alamak! Ramai antara kita tidak nampak jalan itu, kita hanya fikir kemenangan dan kemenangan setiap masa.



Sikap ini boleh didefnisikan melalui kata-kata oleh seorang jurulatih terbaik America , Vincent Lombardi :-

"Winning is not a sometime thing, it is an all-the-time thing".

Saya fikir tidak salah apa yang dikatakan Mr. Lombardi kerana saya tahu apa yang cuba disampaikan tapi masyarakat yang mentafsirkan sebaliknya. Saya percaya apa yang ingin diperkatakan adalah seperti ini :-

"Kejayaan dan kegagalan bukanlah perkara sekali sekala,
kejayaan dan kegagagalan adalah perkara setiap masa."

Kejayaan dicapai disaat yang cukup mengagungkan dan kita mulai lupa untuk pelajari dari kegagalan bila kita sudah menjadi pemenang terbaik! Pemenang terbaik atau kejayaan sendiri adalah sangat merbahaya kerana ramai yang mencuba dan merasa gagal sangat teruk bila mereka mengalah pada kegagalan dan tidak mahu mencuba lagi.

Kita sudah banyak membaca buku berkenaan seseorang yang berjaya mengatasi pelbagai kegagalan. Pemuda dan pemudi yang berani mencuba tetapi seringkali gagal menguasai kesilapan mula berputus asa dan tiada keyakinan. Ini bukan penyebab mereka tidak boleh melalui kegagalan itu tetapi masyarakat yang memburukkan mereka dari melaksanakan tanggungjawab dengan meletakkan "dinding" untuk menghukum golongan ini, mereka tiada pilihan melainkan "melupakan" impian!



Kita juga pernah mendengar ayat seperti ini :-

"Berikan saya 10 orang kalah dan saya akan
pulangkan kepada anda 10 orang yang berjaya."

Pada saya, apa saya fikir anda akan mendapat balik 10 orang yang berjaya tetapi kalah, bukan 10 orang yang berjaya cemerlang. Suatu ketika dulu saya pernah melihat persembahan yang agak bagus atau teruk sebuah pertandingan bola sepak antarabangsa melalui kaca televisyen. Perlawanan diantara Manchester United vs Liverpool. Saya jarang lihat kekalahan pasukan gergasi dunia iaitu MU kepada Liverpool. Ia kelihatan seperti jika anda bersumpah dan berjanji sekiranya anda gagal kemudian anda mempunyai potensi untuk menjadi pemenang terbaik. 

Saya fikir apa yang terbaik mereka boleh menjadi pemenang yang teruk bukan pemenang terbaik dan tentu sekali bukan pemenang cemerlang. Saya percaya, pemenang terbaik bakal muncul - seseorang yang faham apa kegagalan sebenar! Seperti kata-kata ini :-

"Berikan saya 10 orang gagal yang faham maksud kegagalan dan saya akan pulangkan kepada anda kembali 10 orang yang berjaya cemerlang!"

Mungkin luar dari konsep maksud "kejayaan" sebenar. Ramai orang bekerja keras untuk sebuah kejayaan tetapi tidak ramai yang menyelami nilai kegagalan. Jika anda memperoleh sebongkah emas, anda seorang yang berjaya. Jika tidak, anda masih gagal.



Jika anda mendapat ijazah, maka anda seorang yang berjaya. Jika tidak, anda seorang yang gagal. Jika anda selesai berurusan, anda adalah seorang yang berjaya. Sebaliknya jika tidak, anda seorang yang gagal. Jika anda mendapat kerja, anda seorang yang berjaya. Namun jika tidak, anda seorang yang masih gagal. Jika anda berusaha untuk dapatkan seorang wanita, anda seorang yang berjaya. Seandainya tidak anda seorang yang gagal.



Seseorang perlu mencapai "kejayaan" dari hari ke hari sebagai satu perjalanan yang progresif untuk tujuan memanfaatkan matlamat. Bagi saya itu juga salah satu definisi terbaik kejayaan. Tapi apa yang saya hendak fokuskan disini tentang sebahagian dari kegagalan dalam perjalanan. Adakah benar ia sangat teruk? Dalam perjalanan hidup sebenar, kita selalu fikir sinaran mentari adalah bagus - penyamaan dengan kejayaan, dan hujan adalah teruk dikaitkan dengan kegagalan.

Kebanyakkan dari kita tidak sukakan hujan. Kita akan lebih memilih sinaran matahari. Kita akan lebih memilih masa yang bagus berbanding yang teruk. Tapi benarkah masa yang bagus itu sebenarnya bagus? Atau masa yang teruk itu sangat teruk? Benarkah masa senang sangat baik? Adakah masa susah terlalu menakutkan? Apa yang bakal terjadi jika kita dedahkan diri kepada sinaran matahari setiap hari? Kita akan terkena selaran matahari (kulit yang terbakar akibat terkena sinaran matahari berlebihan) atau merana akibat serangan kanser kulit!

Sekarang apa terjadi jika kita dedahkan diri kepada hujan setiap hari? Kita akan dapat penyakit paru-paru dan mungkin mati kesejukkan. Kelihatan kedua-duanya tidak nampak memberi jawapan. Kita sudah tahu bagaimana kedua-duanya boleh memberi manfaat. Seperti kata seorang ilmuan,

"Musim panas adalah keenakkan, hujan adalah menyegarkan, angin adalah menguatkan, salji adalah kegembiraan; tiada perkara yang mempengaruhi cuaca buruk, hanya perbezaan cuaca yang bagus."

"Sesuatu yang bagus selalu datang dari sesuatu yang buruk."

Tuesday, October 8, 2013

KEMBALI BEKERJA DIBAWAH ORANG

Apabila perniagaan jatuh, saya merasa sangat malu. Saya mula berfikir ingin mengembara sebabkan saya tidak "ada muka" untuk bersua dengan masyarakat. Kebetulan saya tidak bersedia untuk mulakan segalanya. Saya mula melihat apa yang saya boleh buat. Akhirnya saya membuat keputusan untuk memohon kerja. Bayangkan, seorang yang sering memberi nasihat kepada orang lain untuk "menjadi bos sendiri", pelatih keusahawanan, memohon kerja dan juga bekerja untuk orang yang bekerja dengan orang lain juga.

Saya memohon kerja yang berbeza dari perniagaan. Dan saya dapat - posisi sebagai pembantu khidmat pelanggan di syarikat yang mengeluarkan produk dapur ke syarikat-syarikat besar. Dengan bayaran yang agak bagus dari mana-mana syarikat yang saya pernah berkhidmat sebelum ini. Hidup semakin selesa. Saya bersua dengan orang yang berbeza dari pelbagai sektor. Kadangkala dalam beberapa ketika "tiang" itu sendiri yang muncul.

Tepat sekali dua bulan selepas saya bermula untuk menimba pengalaman. Saya sudahpun bersedia untuk mulakan sendiri lagi sekali. Dimana saya telah menemui "sifu" yang telah lama saya tidak hubungi. Perlahan-lahan saya menonjolkan diri sedikit sebanyak menimba ilmu dari beliau. Alhamdulillah sepertimana beliau dulu, walaupun sudah dikategorikan sebagai yang berjaya beliau tidak "lokek" berkongsi apa sahaja. Benar jika ilmu dikongsi maka bertambahlah pengetahuan dikedua-dua belah pihak.

MENGHENTIKAN HALANGAN MENTAL
Saya mula membuktikan bagi menjadikan pemikiran adalah satu cabaran hidup. Saya telah pergi ke pasar dimana saya sendiri melihat masalah komunikasi, masalah diri , masalah pemasaran dll.. dsb.. Dalam waktu ini saya mula bangkit dan yakin serta faham apa itu kegagalan sebenar. Saya mula belajar dari kesusahan dan kesukaran hidup yang datang dengan menukarkan kepada iktibar yang perlu diambil dimana saya tidak perlu takut dengan apa keadaanpun. Saya perlu menghadapi kegagalan! Saya perlu berani gagal.

Thursday, October 3, 2013

PERNIAGAAN “TERCIPTA”

Untuk beberapa bulan saya terpaksa memohon kerja tapi tidak dapat. Teman lelaki meninggalkan saya! Tidak dapat kerja saya masih boleh terima tapi hubungan ini gagal adalah sesuatu yang saya tidak bersedia. Emosi saya terganggu tahap ‘gabang’. Saya sendiri boleh merasai hati terluka teruk. Saya tidak dapat tidur lena sehingga berbulan-bulan.

Ketika itulah saya dapat lihat keluarga cukup ambil peduli tentang kesihatan saya. Beberapa kali juga saya cuba untuk menarik perhatian dia sekali lagi supaya kembali pada saya semula. Saya lakukan tanpa putus asa. Dalam kata lain saya cukup rapat dengan adik perempuannya dan dia bertindak sebagai ‘spy’ saya.
Satu hari ‘spy’ saya melaporkan perkara yang cukup menyakitkan dalam hidup saya. 

Dia memberitahu yang teman lelaki saya akan berkahwin dengan gadis pilihannya. Apa yang saya dah lakukan? Adakah saya seteruk itu? Saya dah lakukan yang terbaik untuk kekalkan hubungan. Sampai hari ini, saya masih tidak tahu kenapa dia tinggalkan saya. Adakah kerana saya gagal untuk dapatkan kerja?

Kakak dan adik perempuan merupakan penyumbang utama modal perniagaan. Secara automatic mereka dilantik menjadi rakaniaga. Kami telah meletakkan diri kami sebagai pemilik perniagaan bersama walaupun modal rendah. Kami memandang tinggi perniagaan kami dimasa hadapan. Kami bermula dengan produk kesihatan dan kecantikkan.

Kami langsung tidak tahu tentang akaun, kewangan atau pemasaran. Apa yang kami tahu, kami perlu lakukan – jual dan masukkan barang baru. Selepas sebulan, kami kekurangan wang untuk pusingan modal. Pelanggan tetap juga tiada. Akhirnya kami putuskan untuk berhenti dan jalani hidup seperti sediakala.

Apapun, saya dapat pelajari melalui pengalaman hidup yang sukar ketika kanak-kanak, gagal dalam permohonan kerja, gagal pertahankan hubungan dan gagal dalam perniagaan. Saya mula bertanya dan pertikaikan “Kenapa saya?” Beberapa tahun berlalu ada seorang bertanyakan saya bagaimana saya melalui semua itu.

Sebenarnya, ketika itu semua ini tidak mudah untuk saya. Saya ambil yang buruk dan baik serta pelajarinya semula. Seperti apa yang saya lakukan sekarang. Mungkin sesuatu yang ALLAH S.W.T ingin tunjukkan tapi saya masih belum nampak. Sesuatu yang dipanggil 'hint'. Apa yang perlu saya lakukan adalah share dengan anda bagi mengeluarkan potensi diri sendiri.


Monday, September 30, 2013

ZAMAN KOLEJ DAN KAMPUS

Part 2

Walaupun keputusan peperiksaan agak teruk namun saya masih ditawarkan untuk menduduki tingkatan 6. Oleh kerana minat untuk bersekolah sudah hilang saya memutuskan untuk menolak tawaran tersebut. Beberapa bulan selepas itu saya menerima satu lagi tawaran untuk melanjutkan pelajaran di KUSZA (Kolej Agama Sultan Zainal Abidin) yang kini dikenali sebagai UniSZA (Universiti Sultan Zainal Abidin). Alhamdulillah bertapa bersyukurnya kerana saya ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang INTRADE (International Trading) yang sememangnya itulah impian saya ketika kanak-kanak lagi.

Pertama kali menjejaki alam kampus semangat saya berkobar-kobar. Misi kemenara gading tercapai dan saya semakin bersemangat sewaktu induksi bersama senior dikampus. Semester pertama berjalan dengan baik. Namun tidak lama tatkala masuk ke semester kedua perasaan dan keinginan saya sudah mula down. Kami diberitahu yang Bidang Perdagangan Antarabangsa telah dibubarkan kerana pelajar dibidang itu hanya 3 orang sahaja.

Fikiran saya kosong kerana tiada satupun bidang yang ditawarkan menarik perhatian saya. Ketika itu juga perjalanan bagaikan terhenti. Saya ibarat ditolak masuk kebidang yang saya sendiri meletakkan diri saya cukup asing disitu. Itu betul terjadi bila saya menerima surat dari pihak kolej yang saya sudahpun diberhentikan. Pertama kali juga saya bersua dengan kegagalan.

Selepas satu tahun berlalu saya masih merasa gagal, tidak tahu apa yang saya mahu dimasa depan. Selepas itu saya terbaca dikeratan akhbar tentang UPUM (Unit Perundingan Universiti Malaya) - Universiti pertama di Malaysia. Saya memohon untuk masuk dan saya dapat masuk! Tapi saya perlu bermula semula seperti tahun pertama dikampus. Kena melalui orientasi kembali, berkenalan dan sebagainya. Walaupun agak leceh namun saya tetapkan hati untuk tidak berhenti separuh jalan.

Menjadi seorang yang peramah dalam kelas, saya dipilih menjawat jawatan Penolong Biro Agama. Jadual semakin padat dan rehat juga terhad. Emosi pula semakin terganggu pantang salah dan silap amarah akan keluar. Pada masa yang sama saya juga bekerja separuh masa memandangkan saya di ibu kota perlu berdikari sendiri. Waktu itu agak mencabar bagaimana saya mendapat tenaga untuk menjalani setiap hari saya.

Pada tahun 2003, saya menyambung pelajaran di Kolej Islam Antarabangsa dalam bidang Teknologi Maklumat. Pertama kali mendaftarkan diri tanpa seorangpun keluarga menemani. Saya menjadi seorang yang cukup pendiam dan kurang bergaul. Sekali lagi pengalaman dengan perasaan berbeza dimana pihak kolej menyewa dibangunan bekas kilang. Saya dan kawan-kawan hanya tinggal setahun diasrama yang disediakan kemudian berpindah asrama dibangunan kolej dan kemudian terpaksa mencari rumah sewa kerana tempat terlalu terhad dan kecil.


Tidak lama disitu kami sekali lagi perlu berpindah ketempat yang lain pula disebabkan pihak kolej mendapat tempat yang lebih selesa untuk belajar. Rasa macam kaum nomad pun ada yang terpaksa berpindah randah untuk menternak sebaliknya kami untuk mendapatkan ILMU. Terlalu banyak jurang menuju 'KEJAYAAN' yang perlu saya harungi!

Jadi, Boleh kita katakan bahawa masa "NAIK", masa "HEBAT", masa "SERONOK", masa "SUKAR" dan masa "JATUH" sebagai pengalaman? Satu perkara yang pasti masa depan kita tidak akan pernah sama kerana jurang laluan juga berbeza. Ketika zaman kanak-kanak saya pernah terbaca buku BERANI GAGAL karangan Billi Lim dan sekali lagi saya ternampak buku DARE TO FAIL karangan beliau yang mana saya beli tapi tidak baca.

Sebelum meninggalkan kampus saya putuskan untuk menjadi terbaik diluar sana. Ketika itu tahun 2007. Saya tamat belajar dalam bidang Teknologi Maklumat. Saya cukup yakin untuk mendapat kerja yang bagus disektor kerajaan mahupun swasta. Namun sebaliknya saya menganggur kerana tiada pengalaman bekerja.


Seorang jutawan pernah berkata di dalam ceramah beliau ..
“Hari ini, jika anda ada diploma atau ijazah, ianya TIDAK akan JAMIN anda menjadi KAYA, paling hebat, ianya sekadar menjamin agar anda TIDAK MISKIN dan mati kelaparan.”

ZAMAN KOLEJ DAN KAMPUS

Part 1

Cerita sebelum ini berkenaan sebahagian dari kehidupan bersama keluarga dan pengalaman kami untuk teruskan hidup akan datang. Pada tahun 2000 saya ditingkatan 5 Sekolah Menengah daerah Setiu, Terengganu, Malaysia - Saya telah melakar sejarah tahun itu - menjadi gadis pertama ditingkatan 5 yang melawan kembali percakapan guru bahasa english dikhalayak pelajar asrama. Waktu itu saya berumur 17 tahun.

Saya tidak dapat lupakan insiden itu sehingga hari ini. Anda mungkin tidak akan percaya, tapi peristiwa itu merupakan pelajaran terhebat dalam hidup dan telah menukar saya menjadi seorang yang sangat bersyukur. Ia telah mengajar saya bagaimana bercakap dikhalayak ramai. - Cerita terlalu panjang untuk dikongsikan disini. Akhir tahun tingkatan 5 saya menduduki peperiksaan, sekali lagi saya belajar satu lagi pengalaman hidup.

Kami terpaksa menunggu bertahun-tahun sehingga saat terakhir untuk menjawab hanya beberapa helai kertas soalan dalam beberapa jam sahaja. Dengan erti kata yang lain tidur malam terpaksa dikorbankan. Hari berikutnya bila saya sampai dikelas peperiksaan akal saya dah kosong! Saya jawab soalan peperiksaan dengan teruk. Saya dapat hanya satu 'A' sahaja. Saya kagum dengan mereka yang boleh menjawab soalan dengan baik.

Beberapa tahun selepas itu saya dapat jawapan pada persoalan tersebut - sesuatu yang dikenali sebagai 'teknik menjawab soalan peperiksaan!' Dalam pada masa yang sama saya terfikir pergi ke sekolah sepatutnya untuk menerima ILMU, bukan untuk belajar bagaimana menjawab soalan dengan betul.

ZAMAN KANAK-KANAK

Saya merupakan anak ke 5 dari 6 orang adik beradik. Ayah saya meninggal ketika umur saya 7 tahun dan Ibu saya merupakan surirumah sepenuh masa. Dilahirkan dalam keluarga yang kurang senang menyebabkan ada ketika etika atau percakapan yang agak kurang menyenangkan orang lain juga. Bila berada dalam kategori ini, zaman kanak-kanak yang seronok ketika ada ayah semakin hambar. Kami adik beradik kadang-kadang mencemuh antara satu sama lain, bertengkar, memarahi dan pelbagai lagi keadaan timbul.

Saya hanya diperkenalkan dengan singgan ikan paling tidakpun ikan goreng, ayam jauh sekali. Saya tidak tahu samada ibu sengaja atau sememangnya ibu tidak mempunyai wang tapi apa yang saya tahu ibu memberikan layanan terbaik bila bersama adik beradiknya. Cara ibu berfikir menyebabkan agak sukar untuk kami adik beradik memahami tindak tanduk ibu sebenarnya. Kadang-kadang saya sendiri yang akan menjadi tempat kemarahan ibu.

Saya masih ingat  ketika saya menziarahi kakak dirumah bapa saudara. Entah bagaimana kami berdua bergaduh dan saya mengemas barang untuk pulang ke rumah ibu. Pertama kali keberanian muncul menaiki bas seorang diri tanpa ditemani siapa hanya amarah yang tidak tarluah. Sampai dirumah perut berkeroncong minta diisi. Seingat saya ketika ingin menyuap makan tiba-tiba kayu besar yang menjadi lock kedai  dan sepanjang galah menyinggah pada belakang tubuh tanpa sebab.

Ada lagi satu yang saya ingat, saya telah dikejar menggunakan parang menyebabkan saya lari mengelilingi rumah kerana saya telah menjawab setiap leteran ibu. Ketika itu saya hanya mampu berharap agar ibu boleh menjadi ibu yang baik dan penyabar seperti ibu orang lain juga. Mungkin ibu jadi begitu disebabkan zaman kanak-kanaknya. Ibu pernah bercerita ketika dia dizaman kanak-kanak dia sudah dilatih untuk menjadi ibubapa kepada adik adiknya.

Selain dari rumah ada satu lagi tempat yang saya juga tidak suka iaitu sekolah. Bagi saya pergi ke sekolah adalah situasi yang membosankan. Ini kerana kebanyakkan guru disekolah hanya tahu menjerit berbanding mengajar. Bila ada soalan yang saya tidak tahu jawab, saya akan kena naik atas kerusi atau paling tidak pun saya akan kena pulas diperut. Rumah macam duduk dalam api, sekolah pula macam masuk dalam oven. Alternatif terbaik adalah berpeleseran (lepak) dirumah kawan atau 'geng'.

Lepas balik sekolah pasti ikut kawan lepak dirumah mereka sambil tengok tv dan gelak kuat-kuat. Itu antara senario ketika zaman kanak-kanak yang tidak pernah saya bongkarkan pada sesiapapun. Dibesarkan diantara dua keadaan mencabar. Saya boleh katakan semua adik beradik ketika zaman kecil hidup dalam amarah dan takut dan saya juga berani katakan yang keadaan itu sedikit sebanyak memberi efek pada masa sekarang.

Sama juga dengan semua, ramai diantara kita dalam kehidupan ini mengalami titik tolak tersendiri. Kehidupan mungkin memberi impak yang tidak bagus pada kita. Mungkin kita pernah katakan tidak adil dan kenapa kita. Untuk mencari jawapan mungkin kita akan mengalami gangguan mental dan psikologi yang menakutkan. Tapi disebalik itu adalah pengajaran untuk kita mengeluarkan energi baru tanpa menoleh kebelakang lagi yang hanya tinggal untuk kita adalah masa depan.

Tuesday, September 17, 2013

DOA BUAT SUAMI

Bismillahirrahmanirrahim..
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim

Kau ampunilah dosa-dosa ku yang telah ku buat..
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkan semangatku menempuhi segala cabaran Mu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan Ya Allah,

Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan unt terus bersamanya
Jika suami ku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku di titian Mu

Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara unt. ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya

Sekiranya­ suami ku ini adalah yg terbaik untukku di dunia Mu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya

Sekiranya..
Suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu maka
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu..
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya..
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan..
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya

Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena Ya Allah...

Kau yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku

Sekiranya aku tersilap membuat keputusan..
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai

Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri..
Kau hukumlah aku di dunia tetapi bukan di akhirat Mu

Sekiranya aku engkar dan derhaka
Berikanlah aku petunjuk ke arah rahmat Mu Ya Allah

Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjuk Mu..
Aku buta tanpa bimbingan Mu..
Aku kekurangan tanpa hidayah Mu..
Aku hina tanpa Rahmat Mu..

Ya Allah, Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaan Mu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi dan disayangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama Mu
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah

Hanya pada Mu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaan Mu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran Mu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian Mu

Ya Allah Ya Tuhanku...
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi..
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa di hati suamiku..

"I LOVE MY HUSBAND"..


Sunday, September 8, 2013

AIDID MARCELLO & NORZIE PAK WAN CHEK


Bercerita tentang rumah kakak yang hendak dijual di Shah Alam kini telah dibeli oleh pasangan Pengacara Aidid Marcello & isteri Norzie Pak Wan Chek. Alhamdulillah dalam beberapa minggu post akhirnya terjual dan tidak mengambil masa yang lama. Tapi hehe nak cerita gak. Pembeli tu artis kot ahaks! Rumah yang kami sekeluarga duk keluar masuk alih2 menjadi rumah retis (artis) gitu. Ko hadew?? Keh keh. Ok lah kot sekurang2 nya orang kita kan? Pasni dh taulah alamat rumah retis tu. Jaga2 ada yg menghati ni :D

2-storey Terraced House For Sale - JALAN BIRAI, BUKIT JELUTONG
















RM 850,000   (Negotiable)
RM 442.71 psf (built-up)
1,920 sqft / 178.37 sqm (built-up) 
1,920 sqft / 178.37 sqm (land)
 [24 x 80 sqft]
2-storey Terraced House    Freehold
5 Beds    4 Baths