Pages

Thursday, May 29, 2014

MINYAK JINTAN HITAM ORGANIK

RAKAN NIAGA DIPERLUKAN
HUBUNGI :
RINA BINTI OMAR
TEL : +6018-2446 703
AL-HABBATUS SAUDA' (Nigella Sativa)
Al-Habbatus Sauda' atau nama saintifiknya Nigella Sativa merupakan sejenis tumbuhan seperti rumput kecil dengan ketinggian 20 - 40cm. Mengeluarkan bunga yang berwarna biru muda atau putih dan terdapat didalamnya biji habbatus sauda' bersaiz kecil berwarna hitam atau kelabu kehitaman. Tumbuhan ini banyak di dapati di kawasan mediterranean, afrika, asia dan di kawasan beriklim gurun seperti Mesir, Syria, India dan Turki.
  

KANDUNGAN KIMIA
Hasil kajian menunjukan al habbatus sauda' mengandungi lebih daripada 100 bahan kimia seperti minyak meruap, minyak tepu (fixed oil), seperti thymoquinone, p-cymene, asid linoleic (omega-6), asid linolenic (omega-3), asid oleic, asid palmitic, alkaloids, saponin, bahan galian. polisakarida, asid amino dan lain-lain.
 
KHASIAT AL HABBATUS SAUDA'
Al-Habbatus Sauda' secara tradisional telah digunakan untuk mengatasi banyak jenis penyakit seperti :
  • menghasilkan kulit muka yang cerah,
  • menghilangkan jerawat,
  • keguguran rambut,
  • membantu merawat batuk yang kronik,
  • asma,
  • kencing manis,
  • tekanan darah tinggi,
  • mengurangkan kolestrol,
  • merawat batu karang,
  • masalah sukar untuk tidur,
  • sakit sakit otot dan sendi,
  • masalah perut,
  • rasa loya,
  • muntah,
  • sakit senggugut,
  • haid,
  • menambah susu badan,
  • pengaliran air liur,
  • merangsang tenaga batin,
  • membantu pemulihan kepenatan,
  • sakit gigi,
  • alahan dan gatal-gatal,
  • cacing,
  • buasir,
  • gout,
  • sakit jantung dan darah gemuruh,
  • resdung,
  • selsema,
  • masalah kemandulan,
  • gastrik,
  • buah pinggang, dan lain-lain.
 
KAJIAN SAINS TERHADAP AL HABBATUS SAUDA'
Sains moden telah membantu ramai ahli sains dan penyelidik di seluruh dunia untuk mengkaji minyak dan ekstrak al habbatus sauda'. Hasilnya membuktikan bahawa al habbatus sauda' mujarab untuk banyak penyakit seperti meningkatkan daya tahan penyakit (menahan kedatangan penyakit), menurun kadar gula (kencing manis), menghindar kanser dan berbagai penyakit lagi.

Sebagai contoh bahan thymoquinone boleh merencat sel-sel kanser.Asid linoleic dan asid oleic pula boleh membantu mengurangkan kandungan kolestrol dalam darah, sebab utama kepada penyakit darah tinggi, lemah jantung dan beberapa penyakit kronik yang lain.

Kandungan minyak di dalam al habbatus sauda' boleh memberikan kesan antioksida, antibakteria, antiradang dan sitostatik (antikanser).

Disebabkan kandungan bahan kimia di dalam al habbatus sauda' yang banyak, membolehkan ia menghalang atau mengatasi berbagai-bagai jenis penyakit tanpa kesan sampingan.
 
MINYAK AL HABBATUS SAUDA'
Minyak al habbatus sauda' ini di proses menggunakan teknologi perahan dengan suhu yang rendah (cold press) tidak menjejaskan kandungan asal minyak, seratus peratus asli. Diantara kandungan bahan kimia aktif - minyak meruap : cymene 42.48% (menghindarkan penyakit saraf seperti sengal-sengal tulang). Thymoquinone - 21.49%(untuk mengurangkan kanser). Minyak tidak meruap:asid linoleic (omega 6) - 55.9%, asid oleic - 21.7% (kedua dua bahan ini mengurangkan kolestrol dalam darah dan kolestrol yang mengelilingi jantung, dengan ini menjauhkan seseorang dari serangan jantung, lumpuh dan darah tinggi.

 
PENYAHTOKSIKAN (ANTIOKSIDAN) - (MEMBUANG KERACUNAN DALAM BADAN)
  • Badan kita perlu dibersihkan dari masa kesemasa untuk ia berfungsi dengan baik.
  • Penyahtoksikan merupakan satu proses metabolic didalam badan untuk menukarkan bahan-bahan beracun atau TOKSIK menjadi bahan kumuhan (buang air kecil, buang air besar dan peluh).
  • Bahan-bahan TOKSIK yang menyerap masuk dalam badan dan juga hasil metabolisma(proses kimia dalam badan dan pembinaan sel-sel baru) akan berkumpul didalam badan dan boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit seperti keletihan, stress, sengal-sengal badan, kembung perut membawa kepada penyakit yang lebih kronik lagi seperti kencing manis, darah tinggi, lemah jantung, barah dan lain-lain lagi.
  • Berbagai-bagai jenis makanan tambahan terdapat dipasaran, sebagai contoh pengambilan minyak Habbatus sauda sama ada berasing atau campuran dengan makanan lain boleh membantu usaha penyahtokiskan.
Hasil kajian dimakmal menunjukan minyak Habbatus sauda mengandungi nilai ujian SOD (superoxide Scavenging) sebanyak 98.82% dan DPPH Radical Scavenging sebanyak 99.82%. Kedua-dua ujian makmal tersebut menunjukan minyak Habbatus sauda boleh membantu untuk penyaahtoksikan di dalam badan.

Saturday, April 19, 2014

Kegagalan Sebagai Pencetus Semangat

Mengusahakan perniagaan kecantikan dari rumah tidak akan terlepas dari mengalami perasaan kecewa dan kegagalan.  Ini lumrah...kekadang apabila di landa masalah dalam perniagaan, anda terasa terlalu terbeban dan perlu di luahkan segera.
Terima lah segala kritikan dan pandangan dengan tenang. Buat analisa kpd setiap kritikan dan lakukan perubahan segera utk setiap kritikan yg bernas TAPI jangan pula patah semangat jika menerima kritikan yg menyakitkan hati.
Selalunya kritikan yg tak berapa sedap nak dengar datang dari mereka yg begitu dekat dengan kita...itu cabaran. Jangan mudah patah semangat, tunjukkan kpd mereka, ini diri anda yg baru, dan anda kini mengatur langkah menjadi usahawan yg berjaya. BUKTIKAN bukan hanya dari PERKATAAN tapi juga dengan PERBUATAN.
Di sini lah anda perlukan mentor / rakan di percayai utk berbicara dan berkongsi cabaran, agar anda tenang kembali dan minda mampu menjana idea hebat utk menggandakan usaha menjadikankegagalan sebagai pencetus semangat.
Tidak salah utk merasa kecewa tetapi INGAT, jangan terlalu lama melayan perasaan kecewa sehingga bisnes anda lumpuh!

Sunday, January 12, 2014

JOM SERTAI KAMI : MAJLIS MAKAN MALAM

As salam to all blogger. Amacam hari ini? Ada FREE tak? Terutama mereka yang tinggal disekitar Shah Alam. Jom pakat-pakat lepak king. Huhu. Memandangkan esok dah kerja so, apa kata kita buat sedikit aktiviti nak? Eh! Rushing sangat tak lau kita keluar makan tengahari hari ni ramai-ramai? Hohoho nampak gaya ramai yang tak sempat nak baca ni. Ok kita tukar ke hari esok. Oh! Tak boleh esok kan dah mula start kerja. Hmm.. Ok2 minggu depan ye. Mungkin sabtu atau ahad ada free tak? Vanue kita bincangkan. Siapa nak join? Makan tengahari tak best kot untuk santai-santai. Kita buat makan malam. Any idea nak makan apa dan nak makan pula dekat mana? Pilih tarikh, masa dan tempat. Just komen untuk cadangan :D

Thursday, January 9, 2014

Apartment For SALE

PROPERTY DETAILS 
- Name - Gardenia Court
- Address - Taman Sri Gombak, Selangor 
- Type - Condominium
- Tenure - Freehold
- No. of Block - A, Level 7
- Built-up- 83.42 square metres (Corner Lot)
- Price- RM410K (Nego)

FACILITIES
- Air cond (2)
- Fan (4)
- Full Cornish
- Chandelier Lamp (2)
- Swimming Pool
- Barbecue Area
- Balcony
- Mini-Market
- CCTV
- Multipurpose Hall
- Mosque
- Jogging Track
- 2 Lifts
- Car Park
- Children's Playground
- Business Centre (Banks, Giant, Shop Lot & etc)
























Wednesday, January 8, 2014

Selamat Tahun Baru 2014


As salam wbt. Alamak dah seminggu rupanya tahun baru. Sempat lg ke ucap hehe. Terlalu bz last weekend sampai x berkesempatan tuk bg ucapan sepatah 2 kata. Ahaks! Oh ya seperti biasa masuk tahun baru mesti nak kena ada azam kan. Actually azam saya di tahun baru ini selain menjadi 'Isteri Cerdik Yang Solehah', saya juga nak jadi 'Srikandi Islam Yang Cemerlang, Gemilang Dan Terbilang'. Paling penting sekali saya boleh bebas dari hutang kewangan. Inshaa ALLAH semoga saya terus istiqomah dalam segala urusan.