Pages

Monday, July 22, 2013

Bubur Lambuk Terengganu


Bahan-bahan (4-5 orang)
1 cawan beras
1 biji ubi keledek – dipotong dadu
8 ekor ikan selayang (400gm)
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 ikat pucuk paku merah
2 tangkai daun kaduk
2 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit
2 cawan santan pekat
1 sudu besar budu
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

Daun kaduk dan pucuk paku merah (pucuk midin)

Cara-cara
  1. Potong semua sayuran, bersihkan dan toskan.
  2. Kisar bawang merah, bawang putih dan lada hitam.
  3. Rebus ikan dalam periuk sehingga masak dan kemudian sejukkan. Asingkan isi ikan daripada tulang. Gaul isi ikan supaya hancur.
  4. Bersihkan beras, masukkan beras ke dalam periuk bersama-sama air dan masak sehingga menjadi bubur. Masukkan juga ubi keledek dan masak sehingga empuk.
  5. Masukkan bawang merah, bawang putih dan lada hitam yang telah dikisar.
  6. Masukkan isi ikan, sayuran, santan, garam, gula, budu dan air secukupnya. Kacau hingga sekata.

No comments:

Post a Comment