Bahan-bahan (4-5 orang)
1 cawan beras
1 biji ubi keledek – dipotong dadu
8 ekor ikan selayang (400gm)
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 ikat pucuk paku merah
2 tangkai daun kaduk
2 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit
2 cawan santan pekat
1 sudu besar budu
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
1 biji ubi keledek – dipotong dadu
8 ekor ikan selayang (400gm)
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 ikat pucuk paku merah
2 tangkai daun kaduk
2 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit
2 cawan santan pekat
1 sudu besar budu
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Daun kaduk dan pucuk paku merah (pucuk midin)
Cara-cara
- Potong semua sayuran, bersihkan dan toskan.
- Kisar bawang merah, bawang putih dan lada hitam.
- Rebus ikan dalam periuk sehingga masak dan kemudian sejukkan. Asingkan isi ikan daripada tulang. Gaul isi ikan supaya hancur.
- Bersihkan beras, masukkan beras ke dalam periuk bersama-sama air dan masak sehingga menjadi bubur. Masukkan juga ubi keledek dan masak sehingga empuk.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan lada hitam yang telah dikisar.
- Masukkan isi ikan, sayuran, santan, garam, gula, budu dan air secukupnya. Kacau hingga sekata.
No comments:
Post a Comment